Što se događa 27. rujna u tunelu Grič?

Dio programa Europske noći istraživača 2019. odvijat će se u tunelu Grič u organizaciji Hrvatske zaklade za znanost. Posebnost ovog dijela programa bit će ta što će u glavnoj ulozi biti sama djeca. Vrhunski hrvatski znanstvenici tijekom lipnja i rujna posjetili su nekoliko zagrebačkih osnovnih škola, u kojima su provodili zanimljive radionice s djecom. U tunelu Grič će djeca, uz budno oko svojih mentora i nastavnika, predstaviti rezultate tih radionica.

Dr. sc. Ema Horak s Instituta Ruđer Bošković upoznala je učenike Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića s pojmovima luminiscencije i fluorescencije, a ujedno su naučili i utvrđivati pH vrijednost namirnica koje se koriste u svakodnevnom životu. Njihov program u tunelu sastojat će se od raznoraznih svjetlećih pokusa, a posjetitelji će moći vidjeti i fluorescentne trakice za određivanje pH vrijednosti koje su učenici sami izradili.

Učenici Osnovne škole Stenjevec su kroz radionicu koju je provodila doc. dr. sc. Sunčica Bosak s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu istraživali mikroorganizme (gljivice, bakterije) koji žive na biljkama u okolici njihove škole. Posjetitelji tunela moći će vlastitim očima vidjeti mikroorganizme na koje su učenici naišli.

Dr. sc. Mateja Dumbović s Geodetskog fakulteta pretvorila je učenike Osnovne škole Prečko u prave male svemirske prognostičare, koji mogu predvidjeti svaku Sunčevu oluju. Učenici su uvježbali igrokaz na ovu temu, koji će izvesti nekoliko puta tijekom same večeri. Treba istaknuti da su sve kostime koji će se koristiti u igrokazu učenici izradili sami.

Učenici Osnovne škole Davorina Trstenjaka posjetili su Fakultet elektrotehnike i računarstva, gdje ih je doc. dr. sc. Ana Sović Kržić upoznala s nekoliko vrsta edukativnih robota. Učenici su na radionicama naučili sami sastaviti i programirati robote. Sve ove robote posjetitelji će moći vidjeti u tunelu, a djeca će posjetiteljima objašnjavati i demonstrirati kako koji robot radi. Roboti će biti programirani da traže izlaz iz labirinta.

Izv. prof. dr. sc. Dominik Cinčić s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta pokazao je učenicima Osnovne škole grofa Janka Draškovića kako mogu napraviti vlastite sjajne kristale. Kristale iz njihove kućne radinosti moći ćete vidjeti u tunelu.

Osim ovih pet osnovnih škola u tunelu Grič će se predstaviti i Tehničko veleučilište u Zagrebu, koje će demonstrirati rad blisko-infracrvene kamere te Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, koji je pripremio interaktivni kviz o ženama i muškarcima u znanosti i tehnologiji.

Vidimo se u tunelu Grič!
0 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *