EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA U SPLITU 2019. – PROGRAM

                    

 

PROGRAM – EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA 2019. SPLIT

27. rujna 2019.

Podrumi Dioklecijanove palače i Riva, 17-22 h

LOKACIJA: RIVA

Sigurnost na moru

Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu

Zaštita broda od piratskih napada

Odvijanje aktivnosti: kontinuirano.

Upotreba modernih uređaja u navigaciji

Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu

Aktivnosti će se odvijati na školskom brodu Popaj koji će djecu prevoziti i u vožnji će im se praktično pokazivati upotreba uređaja u navigaciji. Brod će biti vezan na Obali Lazareta, na glavi lukobrana kod mareografa, Gat Svetog Nikole, sjeverna strana, vez broj 4.

Odvijanje aktivnosti: kontinuirano.

LOKACIJA: PODRUMI DIOKLECIJANOVE PALAČE

Obnova kulturne baštine – primjer dobre prakse

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije

Održat će se video prezentacija znanstvenih istraživanja i građevinskih radova u procesima konzervacije i restauracije povijesno značajnih objekata.

Odvijanje aktivnosti: kontinuirano.

Primjeri senzorskih, analitičkih i dijagnostičkih metoda

Sveučilišni odjel za studije mora

Prezentacija domaćih biljnih sorti (grožđe, masline) s informacijama o genetskim varijacijama i dokazu povezanosti autohtonih sorti. Prikaz pozitivnog utjecaja biljnih antioksidanata (polifenola) na ljudsko zdravlje. Predložena izlaganja pridonijela bi poznavanju šire populacije, osobito mladih, povezivanjem znanstvenih otkrića s poljoprivrednim proizvodima.

Aktivnost: kontinuirano.

Ispod površine: izrada umjetničkih djela

Umjetnička akademija, Sveučilište u Splitu

Upoznavanje s anatomijom umjetničkih djela i učenje o tehnikama koje se koriste u istraživanju njihove slojevite strukture. Uzimanje uzoraka slikanog sloja, priprema mikropresjeka i njihovo proučavanje pod mikroskopom; analiza veziva tehnikom kromatografije. Videoprojekcija svake faze procesa i demonstracija postupka poliranja mikropresjeka.Aktivnost: kontinuirano

Neuroznanstveni eksperimenti

Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Bit će predstavljeni kratki eksperimenti neuroznanosti, koji će biti usmjereni na sve ciljane dobne skupine. Voditelji radionica će demonstrirati eksperimente s prilagođenim objašnjenjima. U određenim pokusima, od građana se očekuje da sudjeluju. Pristup je siguran i ne zahtijeva nikakvu dodatnu zaštitnu opremu.  

Voda – jučer, danas, malo sutra

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Voda je temelj života, preduvjet za ekonomsku moć koja se najbolje dokazuje rođenjem starih civilizacija na ušću rijeka. Voda je prva ljudska potreba, najveća i najvažnija komponenta našega tijela. Osnova života je osigurati dovoljnu količinu čiste/pitke vode. Što radimo po ovome pitanju? Štitimo li vodu od onečišćenja? Publika će imati priliku naučiti o različitim aspektima vode i problemu čiste/pitke vode – problemu s kojim se suočava čovječanstvo. Ne zaboravimo, svi živimo nizvodno!  

Aktivnost: kontinuirano.

Tradicionalni prehrambeni proizvodi Dalmacije

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Područje Dalmacije ima bogatu tradiciju uzgoja i proizvodnje različitih poljoprivrednih proizvoda koje odlikuje kvaliteta i posebnost načina proizvodnje. Dok su neki od proizvoda postali brend neki zapostavljeni i zaboravljeni ponovno najavljuju svoj povratak na gastro scenu, stoga je izuzetno važno očuvati takvu baštinu i zadržati tradicijske vrijednosti. Tijekom ove aktivnosti biti će prezentirani tradicionalni i novi prehrambeni proizvodi karakteristični za područje Dalmacije koji će se moći senzorski ocijeniti i degustirati.  

Aktivnost: kontinuirano

Otisci prstiju u forenzici

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu

 Skupina od petnaest sudionika koristit će se pravim forenzičkim alatima i metodama za rad s otiscima prstiju.  Naučit će kako se izuzimaju otisci prstiju od osumnjičenika te će se upoznati s osnovnim oblicima otisaka prstiju koji se rabe u forenzici. Sudionici će se također sami moći okušati u pronalasku i pravilnom prikupljanju nevidljivih otisaka koji će biti ostavljeni na različitim objektima. Auditorij će moći sudjelovati postavljanjem pitanja. Glavni cilj ove radionice jest popularizacija forenzičkih znanosti i kriminalistike. Sudionici će imati priliku primijeniti forenzičke metode i opremu koja se rabi u svakodnevnom radu forenzičara. Analizirat će i svoje otiske prstiju te vidjeti koje su njihove karakteristike i posebnosti. Prilikom traženja nevidljivih otisaka na različitim vrstama površina koristit će se četkicama, prašcima i drugim pomagalima. Gledatelji će moći sudjelovati u raspravi u svezi s otkrivanjem tragova prstiju, kao i prednostima i ograničenjima tih metoda.Sudionici će se također upoznati s poviješću analize otisaka prstiju i njezinom primjenom u forenzici. Radit će dijelom i u parovima te će naučiti razlikovati oblike otisaka prstiju. 

Aktivnost: kontinuirano.

Tragovi krvi u forenzici

Sveučilišni odjel za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu

Skupina od petnaest sudionika primjenjivat će prave forenzičke metode koje se rabe za prepoznavanje i vizualizaciju ljudske krvi. Također će naučiti „iščitati“ i protumačiti informacije koje se mogu dobiti na temelju tragova krvi. Auditorij će moći sudjelovati postavljanjem pitanja.

Sudionici će se upoznati s biološkim i fizičkim značajkama ljudske krvi, rabit će preliminarne testove za otkrivanje krvi te će sudjelovati u procesu pronalaženja, dokumentiranja i prikupljanja tragova krvi s različitih objekata i površina.

Aktivnost: kontinuirano

Pneumatsko upravljanje: prije, danas i u budućnosti

Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu

Prikazat će se principi upravljanja pneumatskim sustavima prije primjene senzorike i danas te u budućnosti prezentacijom uz pomoć set up panela.

Medicina u malome

Medicinski fakultet u Splitu

Cilj radionice „Medicina u malome“ je pružiti javnosti medicinka znanja koja mogu biti od presudne važnosti. BLS (basic life support) i Heimlichov zahvat kao osnovne odrednice koje se koristi u hitnim slučajevima krucijalni su kako za medicinare tako i za opću populaciju. Nadalje, željeli bismo podići svjesnost i istaknuti važnost prevencije nastanka moždanog udara, srčanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti kroz mjerenje razine glukoze u krvi i arterijskog tlaka koji su iznimno važni u nastanku navedenih bolesti.

Fizika – svijet oko nas

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Splitu, Odjel za fiziku

Znanstvenici i studenti Odjela za fiziku PMF-a u Splitu pripremili su skup demonstracijskih pokusa i izložbenih materijala kako bi u Noći istraživača zajedno s posjetiteljma razgovarali, istraživali, učili i zabavljali se s fizikom u svijetu oko nas.

Osnovni cilj aktivnosti jest upoznati i zainteresirati javnost, a pogotovo djecu i mlade, za fiziku i njenu široku primjenu, koja konačno vodi razumijevanju svijeta koji nas okružuje, a time i njegovom očuvanju i napretku.

Eksperimenti i izložbeni materijali će pokrivati razna područja fizike – elektromagnetizam, optiku, supravodljivost, astrofiziku i fiziku čestica.

Aktivnost: kontinuirano

Istražuj s nama!

MedILS i udruga Tvornica znanost

Popularno-znanstveni pokusi i prezentacije obuhvaćaju sve grane prirodnih znanosti i osmišljeni su da široj javnosti približem odnosno pojasne određene znanstvene pojmove iz naše svakodnevice te da pobude veću zanimaciju i interest javnosti za prirodnim znanostima. Pripremljeni će se pokusi odnositi na elektricitet, magnetizam, mehanizme kemijskih reakcija, biokemiju te genetiku.

Mediteranska prehrana, biljke, proizvodnja hrane

Institut za jadranske kulture i melioraciju krša

Aktivnost obuhvaća eksperimentalni kutak za studente – prepoznavanje biljaka, uporaba bilja; „moja prva DNA ekstrakcija“; ukorjenjivanje biljaka; promatranje određenih dijelova biljaka pod stereomikroskopom; „zaštitimo mediteranske šume“; kao i prezentaciju maslinovih ulja različite kvalitete te vođeno senzorsko ocjenjivanje ulja.

Odvijanje aktivnosti: kontinuirano.

LOKACIJA: Mediteranski institut za istraživanje života (MedILS)

Astro party za profesore osnovnih i srednjih škola

MedILS

U opuštenoj atmosferi glazbe i druženja uživajte s nama u promatranju nebeskih tijela teleskopom uz stručno vodstvo, upoznajte se sa znanstvenim ostvarenjima MedILS-a i posjetite izložbu koju smo za vas priredili.

Aktivnost: 20:00 h – 23:00 h

Broj sudionika je ograničen te se sudjelovanje mora potvrditi prijavom.

Radionica ”Kritički osvrt na kritičko mišljenje”

MedILS

Podcjenjivanje poteškoća točnog razumijevanja znanstvenih koncepcija može dovesti do nerealnog znanstvenog i obrazovnog standarda u školama. Naša očekivanja nerijetko ograničavaju znanstveno obrazovanje prema prepoznavanju ključnih riječi, a ne usmjeruju ka razumijevanju pojmova, odnosno koncepcija koje bismo im trebali prenijeti. Učenici završavaju formalno obrazovanje s krhkim i netočnim shvaćanjem kako svijet oko njih funkcionira. Trebali bismo im dati priliku da razviju i primijene kritičko mišljenje, kao i transverzalne kompetencije, kako bismo oblikovali nove generacije sugrađana. Pokazalo se kako učenici postaju bolji u rješavanju problema ako ih direktno poučavamo kritičkim vještinama, komunikaciji i suradnji. Jedini (je li jedini?) izazov je u tome što nas to nitko nije naučio kroz naše obrazovanje. Možemo li? Znamo li? Kako početi?

Vrijeme održavanja: 21:00 h – 22:30 h

Broj sudionika je ograničen te se sudjelovanje mora potvrditi prijavom.

Izložba ”Fotonike”

MedILS

Za Vas smo pripremili seriju znanstvenih fotografija i digitalnih grafika iz svijeta prirodoslovlja. Izložba predstavlja zanimljive i neobične prizore koji svakodnevno utječu na naš život oplemenjujući ga i čineći ga ugodnim te prije svega i ostvarivim. Svijet oko nas prezentiran je iz malo drugačijeg kuta i udaljenosti, čime vam se nastoji pomnije približiti način na koji određena prirodna zakonitost funkcionira.

Vrijeme otvorenja: 20:30 h
0 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *