Home / Europska noć istraživača u RH (2018./2019.)

Europska noć istraživača u RH (2018./2019.)

 

Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj (2018./2019.)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i sedamnaest eminentnih institucija iz akademskog, znanstvenog, javnog i privatnog područja djelovanja je u veljači 2018. godine prijavilo projektni prijedlog za održavanje Europske noći istraživača u Republici Hrvatskoj 2018. i 2019. godine. Naziv projektnog prijedloga je Techno-Past Techno-Future; European Researchers Night. Projektni prijedlog je pozitivno evaluiran od strane Europske komisije i prihvaćen je za financiranje. Početak projekta je 1. kolovoz 2018., a traje petnaest mjeseci.

Projekt provodi osamnaest partnera: Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Puli, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište Sjever, Hrvatsko katoličko sveučilište, Institut Ruđer Bošković, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Hrvatska zaklada za znanost, British Council, Staroslavenski institut, Mediteranski institut za istraživanje života i Institut za jadransku kulturu i melioraciju krša.

Europska noć istraživača u Republici Hrvatskoj se provodi prvi put u ovakvoj konzorcijskoj formi ćime je omogućena disperzija događanja po čitavoj državi. Slijedom navedenog, Europska noć istraživača će se održati u Zgrebu, Splitu, Rijeci i Puli 28. rujna 2018. godine, a u 2019. godini će gradovi domaćini biti Osijek, Rijeka, Split i Zagreb.

Međutim, tijekom cijele godine odnosno od rujna 2018. godine do rujna 2019. godine aktivnosti će se osim u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu i Osijeku održavati i u Varaždinu, Dubrovniku i Zadru.

Europska Noć istraživača će na frekventna mjesta navedenih gradova okupiti hrvatske istraživače znanstvenike koji će interaktivnim sadržajem djeci i odraslima približiti znanost i svoj rad.

Također, 2018. Godina je godina Europske kulturne baštine te će aktivnosti i interaktivni sadržaj biti usmjerenen na hrvatsku kulturnu baštinu, njezino značenje i očuvanje.

PROJEKTNI PARTNERI